KLAPA GALEB


Prva skupina petih pevcev je nastala na pobudo dveh dalmatincev, domačinov z otoka Visa, ki sta pred dobrimi osmimi leti s svojo zanesenostjo in veliko željo oživljanja ter ohranjanja dalmatinske klapske pesmi pritegnila k sebi nekaj prijateljev, katerih skupna želja je bila ubrano, ljubiteljsko petje »za dušo«, za prijatelje, za razne priložnosti druženj na barki, v konobi, nekje na obali ali med kamnitimi hišami obmorskih mest.

Po prvih družabnih srečanjih so pričeli z rednimi vajami, z izborom primernih starejših tradicionalnih pesmi in s strokovnim vodenjem Frana Miličevića, ki jih je postopoma uvajal v sistematično delo.

Naključno in organizirano so se s svojim petjem predstavili raznim družbam in poslušalcem v številnih krajih po Sloveniji in Dalmaciji ter prejeli precej vzpodbudnih ocen in pohval.

Na pobudo vodje klape Kike Klariča se je število pevcev in glasov povečalo, priključili so se jim novi pevci, povečal se je tudi njihov nabor dalmatinskih in narodnih pesmi. Kakovost samega petja dopolnjujejo tudi z tipično instrumentalno spremljavo.

Odločilno vlogo za napredek ter strokovno in umetniško vodenje klape je prevzel mlad akademski glasbenik, dirigent in profesor Ivan Marinović. Z njegovim trudom in zavzetostjo jim je uspelo posneti že dve zgoščenki, na katere so zelo ponosni.

Zaradi vse pogostejših vabil in nastopov se predstavljajo z imenom »Klapa Galeb« in si vztrajno prizadevajo za dvig kakovostne ravni njihovega petja.

Pišite nam

Osebne podatke hranimo in obdelujemo za namene ohranjevanja stika s strankami, informacijsko-tržnega obveščanja in pospeševanja prodaje.

Več o politiki varstva osebnih podatkov.